ORTOPÉD specialista, TRAUMATOLÓGUS, SPORTORVOS

A Pécsi Ortopédiai Klinika egynapos sebészeti részlegének valamint a PTE ÁOK Sportmedicina Tanszékének vezetője.

bejelentkezés: Tel.: +36 70 430 6380 Mail: info@quattromedici.hu

Könyökízület

A könyökízület nagyfokú mozgékonysággal, mégis nagymértékű stabilitással rendelkezik. Ezért a leggyakoribb sérülése a baleset, vagy esés okozta orsócsont (radius) fejének törése. A könyök sérülései közül sok gyógyítható konzervatív módszerekkel.

Műtéti kezelést csak jelentős csontelmozdulással járó törések vagy instabilitással járó szalagsérülések igényelnek. A krónikus túlterheléses ártalmak is vezethetnek könyök betegségek kialakulásához, mint például a teniszkönyök vagy a golfkönyök.

A könyökízület felépítése

A könyök összeköti a felkarcsontot a singcsonttal (ulna) és az orsócsonttal (radius). Három részízületből épül fel:

Felkar-singcsonti ízület (humero-ulnaris ízület): ez az ízület a hajlításért és a nyújtásért felel.

Felkar-orsócsonti ízület (humero-radialis ízület)

Proximális radio-ulnaris ízület: utóbbi két ízület a hajlításért, nyújtásért és a csavaró (pronatio-supinatio) mozgásokért felelős.

Mindhárom ízületet körbeveszi egy egységes ízületi tok. Az ízület megfelelő működéséhez ezen kívül nyáktömlők (bursák), szalagok és a könyök körüli izmok is hozzájárulnak.

Diagnosztika

Szükség esetén modern képalkotó módszereket alkalmazhatunk a panaszok okának azonosítására és a sérülés következményeinek felmérésére. Ezek közé tartozik a digitális röntgen, az ultrahang, a mágneses rezonancia képalkotás (MRI) = a mágneses rezonancia képalkotás és a nukleáris medicina (izotóp) vizsgálatok. Ortopéd sebészek és a radiológusok interdiszciplináris együttműködése révén biztosítható gyakorlatunkban a biztonságos betegellátás.

Kezelés és terápia

Számos könyökpanaszt ortopéd sebészeink konzervatív módszerekkel is sikeresen kezelnek műtéti beavatkozás nélkül. Sérülések és törés esetén az egyéni vizsgálat dönt az alkalmazandó terápiás eljárásokról.

Utókezelés és felépülés

Nagymértékben függ a sérülés típusától, súlyosságától és az alkalmazott terápiától, minden esetben individuális döntést igényel a rehabilitáció meghatározása.

Kórképek

A boka különböző részeinek sérülése miatt a kezelést a klinikai képnek megfelelően, nagyon specifikusan végezzük.

Teniszkönyök és golfkönyök

Ez a csonthártya (periosteum) fájdalmas gyulladása az alkari izmok eredésének területén a könyök külső (teniszkönyök) vagy a belső (golfkönyök) oldalán. Az alkar hajlító izmai a könyök belső oldaláról erednek, amelyek a csukló és az ujjak hajlításáért felelnek. Míg a könyök külső oldaláról eredő izmok a csukló és az ujjak feszítéséért felelősek.

Ezeket a kórképeket kezdetben konzervatív módon kezelik. A konzervatív kezelés részeként alkalmazhatók nyújtó gyakorlatok, masszázs, vagy fizioterápia. Az elektroterápia, ultrahangos kezelés és a lökéshullám terápia szintén javulást eredményezhet. Idősebb betegeknél (a sugárterhelés miatt) a röntgen stimuláció is hasznos lehet. Alkalmazható továbbá kortizon és/vagy helyi érzéstelenítő tartalmú injekció is. Ha ezek a konzervatív módszerek nem vezetnek gyógyuláshoz, műtéti beavatkozás elvégzése ajánlott.

A csonthártya tehermentesítése céljából a hajlító vagy a feszítő izmokat – a panaszoktól függően – részlegesen leválasztjuk az eredési helyükről. Az itt található gyulladásos szövetet eltávolítjuk, majd a területet beidegző fájdalomért felelős idegágakat átvágjuk. Ez a műtéti kezelés panaszmentességhez vezet.

 

Utókezelés és felépülés

A munkavégzés minőségétől függően 2-4 hetes munkából való kieséssel kell számolni.

Ízületi szabadtestek

Előfordulhat, hogy ízületi szabadtestek keletkeznek (sérülés miatt), amelyek elakadás-szerű tüneteket és ízületi mozgáskorlátozottságot okoznak. A diagnózis felállításához mind röntgen, CT vagy MRI is használható. A kórkép egyetlen kezelési módja a könyökízület tükrözése (arthroscopia), amely során a szabadtest eltávolításra kerül.

Utókezelés és felépülés

Könyökízületi arthroscopia után 2 hetes munkából való kieséssel kell számolni.

 

A bursa és a csontos nyúlványok gyulladásai a könyökcsúcson (olecranon)

Az akut bursitis gyakran konzervatív módon jól kezelhető. Néha elegendő a bursa punkciója, vagy ha szükséges, egyszeri kortizon injekció és külsődleges gyulladásgátló krémek használhatóak a kezelésében.

Néha rövid távú (néhány napos) immobilizációra van szükség. Krónikus bursitis esetén gyakran szükséges a bursa műtéti eltávolítása. Ha van egy járulékos csontos sarkantyú a könyökcsúcson, ennek egyidejű eltávolítása szükséges.

 

Utókezelés és felépülés

Körülbelül 10 nap pihentetés szükséges egy műanyag sínben, majd ezt követően gyógytorna végzése javasolt.

A könyökízület arthrosisa (kopása)

A porc károsodásának (osteoarthritis) több formája ismert. Gyakran előfordulhat korábbi sérülések következményeként. Előrehaladott állapotban csontdeformitások és járulékos csontfragmentumok képződnek, amelyek egyes esetekben jelentősen korlátozzák a könyökízület mobilitását. A korai stádiumok kezelésében a szokványos arthrosis enyhítésére irányuló kezelések alkalmazhatók.

Az artroszkópos műtétek osteoarthritis esetén általában sikertelenek. Konzervatív terápiás lehetőségek, mint a fizioterápia, a gyulladáscsökkentők és a kortizon tartalmú gyógyszerekkel végzett ízületi injekciók a tünetek javulásához vezetnek. A könyökízületi teljes endoprotézisek alkalmazása még nem terjedt el.