ORTOPÉD specialista, TRAUMATOLÓGUS, SPORTORVOS

A Pécsi Ortopédiai Klinika egynapos sebészeti részlegének valamint a PTE ÁOK Sportmedicina Tanszékének vezetője.

bejelentkezés: Tel.: +36 70 430 6380 Mail: info@quattromedici.hu

Porckárosodások 

A legtöbb sérülést a térd és a boka szenvedi el. A porckárosodás előfordulhat sport-, munkahelyi-, vagy közlekedési balesetek következtében. A porckárosodások súlyossága a károsodás mélységétől és kiterjedésétől függ. A porcsérüléseket I.-IV. súlyossági fokig oszthatjuk be. Sérülés következtében az ízület terhelő felszínén ostechondralis károsodások jöhetnek létre. A sérült fragmentum (porccal fedett csontdarab) az ízületi felszínről leválik, és ízületi szabadtestként károsítja az ízület megfelelő működését. Hiányából fakadóan pedig az ízületi porcborítás is zavart szenved.

Tünetek és diagnózis

A porckárosodás és az osteochondrális lézió tünetei a következők lehetnek: az ízület mozgásainak a fájdalmas beszűkülése, ízületi elakadás, visszatérő ízületi duzzanat.

Mágneses rezonancia képalkotás (MRI) segítségével lehet a porckárosodás mértékét, progresszióját megállapítani, illetve a porc alatt fekvő csont károsodását felismerni.

Terápiás lehetőségek

A sérült ízületi porcnak nincs regenerációs képessége. Ezért van szükség különböző ortopédiai beavatkozásokra a porcgyógyulás biológiai serkentése és az ízfelszínek kongruenciájának helyreállítása céljából. A terápia a károsodás kiterjedésének és mélységének csökkentésére irányul. A terápia függ a porckárosodás kiterjedésétől, mélységétől, a beteg tüneteitől és életkorától.

 

Mikrofraktúra / abráziós artroplasztika

Felületes porckárosodás esetén, amikor repedések, felrostozódások vannak a porcon artroszkópos módon egy porcsimító eljárás végezhető (abrázió).  Ha porcleválást észlelünk, de annak a kiterjedése kisebb, mint 2 cm2 szintén artroszkóp segítségével mikrofraktúra végezhető.

Mikrofraktúra végzése egy IV. stádiumú porckárosodás esetében

Bal oldalon egy speciális eszköz látható, amely segítségével a porc alatt fekvő csontlemezen apró nyílásokat hozunk létre. A nyílásokon keresztül a csontvelőből őssejtek kerülnek a károsodott porc helyére és megindul a rostos porc képződés.

 

Mozaikplasztika : autológ osteochondralis graftok átültetése

Kicsi-közepes méretű defektusok esetében alkalmazható, amelyek kiterjedése 2-4 cm2 közötti. Az eljárás során az ízületek például saját térdízület nem terhelő porcfelszínéről porccal fedett csonthengereket távolítunk el, és ezeket áthelyezzük a porckárosodás helyére.

 Mozaikplasztika képe. Az eljárás segítségével üvegporcot tudunk transzplantálni a sérülés helyére.

 

Mikrofraktúra és kollagén mátrix

Az autológ mátrix-indukált chondrogenesis (AMIC) alkalmazható kicsi-közepes méretű 2-4 cm2 kiterjedésű porckárosodások kezelésére.

 

Autológ kondrocita transzplantáció (ACT)

A 4-10 cm2 nagyságú, nagy vagy igen nagy kiterjedésű porchiányok gyógyítására a szervezet saját porcsejtjei átültethetők. Mély IV. stádiumú károsodás esetén a porc alatti csonton végzett beavatkozásra is szükség van a porcpótlás megkezdése előtt.

 

Injekciós terápia hialuronsavval és autológ vérrel (PRP) a porckárosodás esetében„Kettős fecskendő” alkalmzása 

Konzervatív módszer a porc károsodásának kezelésére. Ebben a terápiás formában hialuronsav és a vérlemezkékkel dúsított vérplazma (vérlemezkében gazdag plazma, más néven „PRP”) kombinációját injektálják a betegbe egy nagyon vékony tű segítségével.

 

Tehát a kettős fecskendő nem azt jelenti, hogy a beteg két injekciót kap egymás után. Ez azt jelenti, hogy mind a hialuronsavat, mind az autológ vért felszívják egy “kétkamrás fecskendőbe” – két fecskendő az egyben. Ez egyedülálló hatással bír: enyhíti az osteoarthritis (porckopás) következményeit és az általa kiváltott tüneteket, és késleltetheti az ízületek műtéteit. Korábban ezt a két hatóanyagot csak egymástól elkülönítve lehetett beadni. A kettős fecskendő módszer most lehetőséget kínál ezen kezelések egyetlen fecskendőben történő kombinálására. A hialuronsavval és autológ vérrel végzett injekciós kezelés egy leleményes ötlet a fájdalommentes hónapok biztosítására. 

 

Az alkalmazás ötlete és előnyei

A hialuronsav a minden ízületben jelen lévő ízületi folyadék fő alkotóeleme, amely elősegíti az ízület működését. Porckopásban (osteoarthritisben) szenvedő betegeknél nincs elég hialuronsav, vagy túlságosan hidrált. A vérlemezkéknek gyógyító hatással bírnak. A szervezet a sérült szövetek helyreállítására készíti őket, például az izomrost szakadása esetén.  A két anyag fent említett pozitív tulajdonságai miatt egy dupla kamrás fecskendőt használnak az osteoarthritis kezelésére. Az injekció révén a hialuronsav elősegíti az ízület működését, a vérplazmában lévő vérlemezkék pedig a regenerációt. A hialuronsavval és autológ vérrel (PRP) végzett injekciós terápia különösen alkalmas enyhe vagy közepesen súlyos osteoarthritisben szenvedő betegek számára. Súlyosabb esetekben is használható, de fontos a megfelelő betegtájékoztatás a terápiától elvárható eredmények tekintetében.

 

„Kétkamrás fecskendő” alkalmazásának a menete

A kezelés előtt fontos a pontos diagnózis felállítása. Ez röntgenfelvétel, vagy sok esetben MRI segítségével meg is történik.A kezelés elején a pácienstől vénás vért veszünk. Körülbelül 8 ml vérre van szükségünk. A vért ezután centrifuga segítségével dolgozzák fel, amely csupán néhány percet vesz igénybe. A vér centrifugálásával vérlemezkékkel dúsított vérplazmát kapunk, amelyet egyidejűleg hialuronsavval keverünk. Az így kapott készítményt ezután steril körülmények között egy nagyon vékony tűvel a térdízületbe fecskendezzük. Végül az injekció helyét steril kötéssel fedjük. Ezután a beteg 15-20 percig rendelőben marad megfigyelés céljából, hogy felismerjük a nemkívánatos reakciókat. Ilyen reakciók még nem fordultak elő gyakorlatunkban. 

 

A kezelések száma

Először csak egy injekció beadása ajánlott. Tíz hét múlva kontroll vizsgálat javasolt. Majd a kezeléstől függően lehetőség van egy második injekció alkalmazására is. Ez az arthrosis mértékétől és az ízület típusától függ – a betegség lefolyásától függően évente vagy félévente szükségesek vagy ajánlottak a kezelések a kétkamrás fecskendővel. 

 

Kezelési kockázatok 

Nagyon ritkán, mint bármely ízületi injekciónál ebben az esetben is előfordulhatnak ízületi fertőzések. Ezen kívül a készítmény beadása nagyon ritka esetekben allergiás reakcióhoz vezethet. A beteget a kezelés előtt a lehetséges kockázatokról tájékoztatni kell. A hialuronsav-kezelés általában nem veszélyes, és nem jár kockázatokkal. A hialuronsav és a vérlemezkékkel dúsított vérplazma kombinációja miatt egy injekció is elegendő a kezeléshez, ezzel csökkenthetjük a többszöri injekciókkal járó kockázatot. Mind a nemzeti, mind a nemzetközi szakmai társaságok terápiás ajánlásaikba beépítették a kétkamrás fecskendővel történő kezelést.

 

A kezelés költsége 

Az injekciós terápia költségei magukban foglalják az előkészítést, a vérvételt és a vér elkészítését, valamint magát az injekciót. A készítmény olyan orvosi termék, amelynek nincs egészségbiztosítási támogatása. A magánbiztosított személyeknek előzetesen tisztázniuk kell az egészségbiztosító társaságukkal, hogy a biztosítás fedezi-e az injekció költségeit.